Martnasgjest 2019

Jon Fredrik Skauge var martnasgjest i 2019

Hvert år har Rennebumartnan en Martnasgjest, spesielt invitert bla. til å foreta åpningen av Rennebumartnan Med årets martnastema; NATURligvis  hvor vi bla. ønsker å vektlegge: kvalitet, varige verdier, kortreiste produkter miljø og lang holdbarhet, i tillegg til at årets Martnasgjest er både naturlig og vis ble valget enkelt: Martnasgjesten 2019 blir Jon Fredrik Skauge fra Fannrem. 

Han får da æren av å stå for den offisielle åpningen av den 34. Rennebumartnan fredag 16. august kl. 11.00: senere på dagen han holde foredrag for publikum med tittelen «Framtid i fortida» 

Jon Fredrik Skauge har flere ganger holdt foredrag under Rennebumartnan, og da han i 2014 i forbindelse med grunnlovsjubileet holdt foredraget «Nasjonal i bunad?- en 100 årig tradisjon» var det stappfullt Det blir det vel også denne gangen!
Han har også flere ganger deltatt som utstiller på Rennebumartnan med småskala mat fra Fannremsgården, og delt standplass med Grindal Ysteri, men i år blir han Martnasgjest! 

Jon Fredrik Skauges fag og håndverk er egentlig tekstil med hovedvekt på historiske klær, tekstiler og tradisjoner. Han er forsker, foreleser og historiker med spesialkunnskap om stoffbruk til bunader. Han har altså solid tekstil spisskompetanse.  

Jon Fredrik Skauge driver Fannremsgården med kun syv kyr og en del andre dyr. . Av melka lager Jon Fredrik bla. nydelig rømme og smør, hvor mesteparten leveres til Heidi Bjerkans restauranten Credo, som i fjor fikk sin første Michelinstjerne. bla. på grunn av de kortreiste kvalitetsproduktene fra Fannremsgården. 

Resten av melka på gården og produkter fra andre dyr på gården bruker Jan Fredrik til sine gjester på Fannremsgården, hvor han tar imot besøkende som er interessert i  matkultur, tradisjonelt håndverk og gårdskultur. Hus holdt i stand akkurat slik besteforeldre hadde det, er fylt opp med flere kulturskatter enn et gjennomsnittlig folkemuseum, og butikken Reinhekla hvor gjestene både kan kjøpe mat og tekstiler som er produsert av Jon Fredrik.

I begynnelsen av juni var Jon Fredrik og Heidi Bjerkan på Island i anledning Embla Nordic Food Awards 2019. De to var nemlig Norges utvalgte representanter i denne nordiske konkurransen, som denne gangen ble vunnet av Klaus Meyer fra Danmark. Vi i Rennebumartnan gleder oss til nok en gang å få besøk av Jon Fredrik Skauge, denne gangen som årets Martnasgjest.